Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

середу, 18 серпня 2010 р.

Хроніки поточного тижня 16.08 - 22.08

16.08
- помічено перший передвиборчий бігборд з лозунгом на захист парків та скверів
18.08
- до обіцянки не купувати в Амсторі за тиждень додалося 10 користувачів Фейсбуку. Тепер маємо 95 підписів на Фейсбуці та 121 на ПледжБанку
19.08
- отримано відповідь з прокуратури на депутатський запит
21.08
- двоє адміністраторів цього блогу обмінюються досвідом з колегами на Odessa Camp Доповідь "Мыслевирусы" приємно перекликається з тим, що робить рух "За Дубки". 
22.08
обіцянка не купувати в Амсторі  назбирала першу сотню голосів на Фейсбуці. 

Публікації у місцевих ЗМІ, третій тиждень серпня

Політична Херсонщина:
куди йде граніт з площі Свободи, й хто дозволив руйнувати пам'ятник архітектури
Ситуация в Херсоне: верхи не могут - низы не хотят (частина тексту - про ситуацію з Дубками)
Площа свободи:
В Новоронцовском районе отдали парк под огороды
Переименование площади перед ККЗ "Юбилейный" в Херсоне переносится на неопределенный срок
Газета "День"
«Генеральный план» (дещо опосередковано, але також про наші події!)

літня школа ЮНЕСКО з охорони культурної спадщини (Львів)

Ювілейна Х літня школа ЮНЕСКО охорони культурної спадщини, яка проходить у польському міста Замосць, цього року на 2 дні переїде до Львова.
Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, до Львова, окрім слухачів школи, приїдуть і викладачі, які читають лекції у Замосці. Загалом, очікується 30 осіб.
Було погоджено про те, що літня школа охорони культурної спадщини, яка проходить у Замості під егідою ЮНЕСКО, цього року пройде і у Львові. Власне, школа триває з 7 по 17 вересня. З них два дні, 14 та 15 вересня вона проходитиме у Львові. На цей час заплановано цикл лекцій, які читатимуть львівські фахівці. Також слухачів школи  чекає розповідь про Львів як об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО, про ті реставраційні роботи, які ведуться зараз у Львові. Та й зрештою ця школа стане промоційною акцією для Львова.
У Львові лекції для слухачів школи читатимуть Ігор Черняк (НУ «Львівська політехніка»), Роман Мотигич (Інститут «Укрзахідпроектреставрація»), Володимир Слободян (Інститут «Укрзахідпроектреставрація»), Лілія Онищенко (ЛМР), Іріс Гляйхман(Німецьке товариство технічної співпраці, GTZ) та ін.

вівторок, 17 серпня 2010 р.

Досвід Одеси

Начато общественное обсуждение градобоснования размещения административно-торгового центра на ул. Грушевского угол Ак. Воробьёва в Одессе

вчергове нема слів

головний рятівник парків...

і, власне, відповідна законотворча діяльність:

Досвід : Кроки до захисту та збереження пам’ятки культурної спадщини

Музей Т.Г. Шевченка в Каневі відкриють...з євроремонтом?
Таким чином, внаслідок змін здійснених і запланованих, загальний художній образ Музею, зафіксований в охоронному паспорті, зайшов у даний момент у повний дисонанс із зовнішнім виглядом споруди (у В. Кричевського і П. Костирка, як і зафіксовано в охоронному паспорті — світлі тони та поліхромія в оформленні інтер’єрів та зовнішнього вигляду споруди Музею, а у втілюваній нині концепції ТАМ «Л. Скорик» — мимовільна поліхромія зовні і сіро-чорна монохромія всередині будівлі).
Готовий Маніфест Захисників Музею.
Створена онлайн-петиція
Створено групу Вконтактє
Створено гугл-групу - do-tarasa@googlegroups.com

Усіх небайдужих укладачі маніфесту закликають об’єднатись для захисту та збереження пам’ятки культурної спадщини та вимагають дотримання чинного законодавства для збереження визначної архітектурної пам’ятки для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Артур Оруджалиев о Херсоне

Приятно было прочитать добрые слова Артура Оруджалиева о Херсоне (....), и к некоторым словам человека со стороны стоит прислушаться:
Сегодня утром приехал из Херсона, куда на пару дней съездили сразу после Турции. С удивлением обнаружил что этот старый и раздолбанный город (я там был 1 раз до этого) хранит в себе множество старинных и красивых зданий. Только я вот очень сомневаюсь, что их уже удастся реконструировать - найдите в Киеве самое старый и разваленный дом - представьте сотню таких домов и будет вам старый центр Херсона. Мы потрясающе умеем упускать из рук то то имеем и не использовать возможность. Город действительно жаль. Природа там потрясающая.