Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

пʼятницю, 28 травня 2010 р.

Під Полтавою хочуть посадити 1845 дубів

Громадськість направила прохання до голів Полтавської районної ради та районної державної адміністрації з проханням виділити землю, щоб закласти Шевченківську діброву, повідомляє ІА Новини Полтавщини

Загалом, планують висадити 1845 дубів – саме 1845 року Тарас Шевченко в липні місяці відвідав Полтавський край та побував безпосередньо у Полтаві. 

Як повідомив ІА «Новинам Полтавщини» депутат Полтавської районної ради, голова Асоціації «Громадянське суспільство» Володимир Степанюк, на висадку дубів потрібно близько 15 га землі.

Повідомлення з Херсонської Правди

Репортаж Оксаны Шорник про акцію 22.05

четвер, 27 травня 2010 р.

Публикации в местных СМИ о дубовой роще

 Майден Південь
ДУБКИ: Райрада проти скандального землевідводу
Тимошенко підігрує земельним дерибанщикам

Херсон-Маркет, 28.05, № 21 (227)

БУЛАВА, №
«НЕ РУБИТЕ ДЕРЕВА!!!»

"Гривна" №22 от 27 мая.
"Акция в защиту дубовой рощи"
"А деревья, оказывается, старые"

"...Ліс рубають — «летить» майбутнє"

Читайте дуже інформативні статті у сьогоднішньому "Дні" про події в Харкові, Миколаїві, Львові навколо охорони парків та лісопарків.

Кілька яскравих цитат:

Характерною рисою розвиненого громадянського суспільства є висока екологічна свідомість. Так, у США учасники руху на захист рідкісного в природі виду — червоних дерев — свого часу зупиняли тілами вантажівки зі спиляним лісом, а деякі з учасників екологічних протестів навіть змогли прославитися тим, що місяцями готові були жити на деревах у районах, де ось-ось мали спиляти дерева під територію забудови

— Ситуація в Харкові є дуже показовою, адже місцева влада розцінює парки, лісопарки як резервні території під забудову, що становлять для неї цінність лише як земельні ділянки, які можна продати, використати й отримати вигоду... На мою думку, ми вже пройшли етап, коли парки були нікому не потрібні і влада не приділяла їм жодної уваги... Тепер окремі можновладці та бізнесмени усвідомили, що ділянки в зеленних зонах можуть мати цінність, але, на жаль, не для забезпечення екологічного добробуту громади, а для обраних. Один з колишніх мерів Львова якось на прес-конференції сказав: «Ви ж кажете, парки для людей! От люди там і будуються...» Отже, це стосується не лише Харкова, а й багатьох інших міст України. Так, наприклад, у Львові у проект нового генплану знову закладають хордову магістраль, яка перетинатиме Львів та займатиме частину території основних міських парків (також буцімто для розвантаження центру міста від транспорту).

На запитання про те, чи може їхній пікет перерости в екологічний протест національного масштабу, Олег Вяткін без тіні сумніву відповідає: «Так. Бо наша акція вже перекотилася на міста не лише України, а й Росії. Сьогодні київські хлопці пікетували Міністерство внутрішніх справ на знак протесту проти методів фізичного насильства, що застосовуються до людей, які тут перебувають. Уже в Росії організації починають пікетувати українське посольство. За неперевіреною інформацією, завтра почнеться пікет українського посольства в Канаді».
Природні чудеса приватизують? Чиновники хочуть забрати статус національних у заповідників Миколаївщини
 Не вкладається в голові — як можна ліквідувати природні заповідники, тоді як у Європі всі борються за кожне дерево чи тварину? І це — в нас, де заповідний фонд складає близько 6% (в Європі — 10—12%), та особливо — в області, яка є найбіднішою на природні парки (3%). Проте понад місяць тому на сесії обласної ради депутати, більшість з яких — представники Партії регіонів, прийняли рішення звернутися до Президента з проханням скасувати паркам «Бузький Гард» і «Білобережжя Святослава» статус національних. Зрозуміло, що за наших умов, нашого законодавства й особливо дотримання законів чиновниками таке рішення практично дорівнює... ліквідації.

середу, 26 травня 2010 р.

Наша кунсткамера

Учасники кампанії захисту Дубків неодноразово наголошували на її неполітичному характері, а також застерігали щодо можливих спроб дешево попіаритися на громадському русі.
Разом з тим, окремі персонажі цього не чують. Для них ми відкриваємо кунсткамеру, і зватимемо їх надалі - експонатами кунсткамери.
Сюди потраплятимуть особи/організації/спільноти, які окрім гучних та безглуздих заяв нічого корисного для справи не зробили.
Перейти з розряду експонату кунсткамери до кола учасників дуже просто - треба просто зробити щось реальне, не на словах.

Отже, знайомтеся - експонат кунсткамери № 1: Комітет захисту України, за цю заяву:
Одним із перших конкретних дій комітету захисту буде винесення на розгляд Верховної ради ситуації навколо Дубового гаю в Херсоні.

Спеціально для "захисників всієї України":
- яким чином КЗУ буде вносити на розгляд ВР? де прописана ця процедура?
- якщо це збираються зробити окремі народні депутати (не КЗУ, замітимо!), то які у вас гарантії?
- який вплив має ВР на рішення міськради? яким законом це регламентується?
- в чому суть питання, як для ВР?
- чому саме ВР?

Натомісь, дуже сподіваємося, що занадто багато експонатів в нас не набереться і потреба у кунсткамері дуже скоро відпаде.

Наші проміжні перемоги


Обласне управління екології скасувало своє погодження «Амстору» на будівництво торговельно-культурно-розважального центру в Херсоні

Ще публікації по цій події: 

Підготовка до громадських слухань

Заява подана.
Відгуки:
Майдан-Південь: Статусу "громадянин" в мерії не знають?

Свіженькі публікації за темою "дубки, парки"

24 травня - в День Європейських парків. Миколаївська молодь, учасники громадянської кампанії «Національним паркам бути!» провели акцію «Зелений ланцюг», мета якої - привернути увагу жителів до проблеми національних парків на Миколаївщині. (далі)

22 мая в субботу в Херсоне состоялась мирная акция «Защитим Дубовую рощу». В акции приняло участие несколько сотен горожан – жителей близлежащих домов, представителей обществ совладельцев многоквартирных домов, активистов общественных организаций и политических партий. Главной целью акции было выразить свой протест против планов городской власти вырубить уникальную Дубовую рощу, а также высказать требование к депутатам городского совета сохранить Дубовую рощу и вернуть ей статус парка.
(далі)

polit_kherson: Конспирология: как сальдовцы губернатора Гриценко развели (далі)

Харків. Парк Горького. Відео.

На додачу до цього, відео. Особисто мені це нагадало фільм "Аватар".



Тут ще багато: http://www.youtube.com/user/fair2107

Опубликовать

вівторок, 25 травня 2010 р.

Жители Новой Каховки задают удивительные вопросы

4-й год рубим, а сажать когда?

Ответа на отнюдь не риторический вопрос уже давно требуют жители Днепрян. Тревогу по поводу массовой вырубки депутаты поссовета забили еще в 2006 году. Официальные ответы на их запросы оснований для беспокойства вроде бы не дают: все законно, а уничтожение растительности — это «лесовосстановительная вырубка».
подробнее

Опубликовать

«Амстор» не має наміру відмовлятися від будівництва супермаркету у Херсоні і повідомляє, що дуби вже давно гинуть

Як повідомляється в прес-релізі компанії ТОВ «Амстор» спірна ситуація довкола земельної ділянки площею 5 га по Миколаївському шосе в Херсоні, на якому компанія планує побудувати торгово-культурно-развлекательний центр, штучно створена особами, що лобіюють свої особисті інтереси відносно цієї ділянки (докладніше)
Інші публікації по згаданому прес-релізу (заголовок один, ресурси різні):
«Амстор» не намерен отказываться от 5 га в Херсоне

Активісти передали звернення послам ЄС

Відгуки на цю подію:
Проблема «Дубков» это не проблема горожан, а некоторых политиков и общественных организаций: мэр Херсона 
В Европе построить на месте парка торговый центр практически невозможно: посол Италии 
У Сальда свої стандарти місцевого самоврядування
У Сальда свої стандарти місцевого самоврядування. Чи потрібен нам такий мєр?

Чи буде друга перемога?

понеділок, 24 травня 2010 р.

Амстор в цифрах

Официальная статистика:
«Амстор» состоит из 23 супермаркетов, расположенных в Юго-Восточном регионе Украины (22 супермаркета в 11 городах: Донецк, Кременчуг, Бердянск, Енакиево, Макеевка, Мариуполь, Горловка, Северодонецк, Запорожье, Мелитополь, Николаев). 
Общая площадь сети – около 260 тыс. кв. м.  
Оборот «Амстора» в 2008 г. составил 3,32 млрд грн., чистая прибыль – 115 тыс. грн.


Следовательно один средний супермаркет сети Амстор:
-  занимает 10 тыс. кв. м.
-  имеет годовой оборот в 145 млн. грн. (деньги горожан)
-  получает прибыль (с которой платит налоги) 5 тыс. грн. в год. 

Вивчаємо досвід: Харків. Парк Горького.

Дорога через Парк Горького: 1-й день противостояния
Дорога через Парк Горького: 2-й день противостояния
0,5 км дороги = 2 избитых + 5 задержанных
Спасение Парка Горького. День третий. Переруб!
Дорога через Парк Горького: 4-й день противостояния.
День четвертый. Не хватало гитары.
Дорога через Парк Горького, день 6-й. Милиция избивает активистов.
Шкода від рубки в Парку Горького вже досягла 192.320 грн.