Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

четвер, 27 травня 2010 р.

"...Ліс рубають — «летить» майбутнє"

Читайте дуже інформативні статті у сьогоднішньому "Дні" про події в Харкові, Миколаїві, Львові навколо охорони парків та лісопарків.

Кілька яскравих цитат:

Характерною рисою розвиненого громадянського суспільства є висока екологічна свідомість. Так, у США учасники руху на захист рідкісного в природі виду — червоних дерев — свого часу зупиняли тілами вантажівки зі спиляним лісом, а деякі з учасників екологічних протестів навіть змогли прославитися тим, що місяцями готові були жити на деревах у районах, де ось-ось мали спиляти дерева під територію забудови

— Ситуація в Харкові є дуже показовою, адже місцева влада розцінює парки, лісопарки як резервні території під забудову, що становлять для неї цінність лише як земельні ділянки, які можна продати, використати й отримати вигоду... На мою думку, ми вже пройшли етап, коли парки були нікому не потрібні і влада не приділяла їм жодної уваги... Тепер окремі можновладці та бізнесмени усвідомили, що ділянки в зеленних зонах можуть мати цінність, але, на жаль, не для забезпечення екологічного добробуту громади, а для обраних. Один з колишніх мерів Львова якось на прес-конференції сказав: «Ви ж кажете, парки для людей! От люди там і будуються...» Отже, це стосується не лише Харкова, а й багатьох інших міст України. Так, наприклад, у Львові у проект нового генплану знову закладають хордову магістраль, яка перетинатиме Львів та займатиме частину території основних міських парків (також буцімто для розвантаження центру міста від транспорту).

На запитання про те, чи може їхній пікет перерости в екологічний протест національного масштабу, Олег Вяткін без тіні сумніву відповідає: «Так. Бо наша акція вже перекотилася на міста не лише України, а й Росії. Сьогодні київські хлопці пікетували Міністерство внутрішніх справ на знак протесту проти методів фізичного насильства, що застосовуються до людей, які тут перебувають. Уже в Росії організації починають пікетувати українське посольство. За неперевіреною інформацією, завтра почнеться пікет українського посольства в Канаді».
Природні чудеса приватизують? Чиновники хочуть забрати статус національних у заповідників Миколаївщини
 Не вкладається в голові — як можна ліквідувати природні заповідники, тоді як у Європі всі борються за кожне дерево чи тварину? І це — в нас, де заповідний фонд складає близько 6% (в Європі — 10—12%), та особливо — в області, яка є найбіднішою на природні парки (3%). Проте понад місяць тому на сесії обласної ради депутати, більшість з яких — представники Партії регіонів, прийняли рішення звернутися до Президента з проханням скасувати паркам «Бузький Гард» і «Білобережжя Святослава» статус національних. Зрозуміло, що за наших умов, нашого законодавства й особливо дотримання законів чиновниками таке рішення практично дорівнює... ліквідації.

Немає коментарів:

Дописати коментар