Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

четвер, 21 квітня 2011 р.

Интернет-конференция Н.Костяка и В.Пелыха

Найбільш важливі тези для Діалогової групи:
Николай Костяк 2011-04-21 13:22Все будет решаться только на законных основаниях. Все что будет делаться, будет проходитьчерез общественные слушания. Виктор Пелых 2011-04-21 13:29По озеленению принято серьезное решение - провести инвентаризацию наших зеленых зон, парков не только в областном центре, но и во всем регионе.Мы поставим табу на все застройки в зеленых зонах. Зеленые зоны нужно восстанавливать и такой опыт оправдан, уже внедрен такой опыт в Хорватии, мы будем перенимать.Николай Костяк 2011-04-21 13:23Спортивные объекты также будут сохранены и будут использоваться по назначению.Николай Костяк 2011-04-21 15:45Я вважаю, що залізничний вокзал - візитна картка міста та області. Ми будемо стимулювати міську владу щодо прискорення вирішення питання реконструкції Привокзальної площі.
Вся пресконференція

Хто наглядає за пам’ятками?

За версією сайту Херсонської міськради:
За дорученням міського голови Володимира Сальдо, проведено обстеження 163 пам’яток історії, мистецтва та культури, що розташовані на території Херсона та перебувають на державному обліку.
Метою обстеження було визначення балансоутримувачів пам’яток, з якими мають бути укладені охоронні договори, де зазначаються особливості режиму використання пам’ятки, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт, робіт з упорядження її території, інших пам’яткоохоронних заходів, необхідність яких визначається відповідним органом охорони культурної спадщини. Крім того, згідно з чинним законодавством, балансоутримувач повинен забезпечити дотримання вимог протипожежної, санітарної, екологічної безпеки, виконання режиму використання пам’яток та пов’язаних з ними будівель, територій, культурних цінностей.

вівторок, 19 квітня 2011 р.

Хроніки подій тижня, 18-24.04

Події:
18.04 - Міжнародний день пам’яток та історичних місць
18.04 - ініційовано два місцеві референдуми: по забудові на "Спартаку", в Дубках та по ШШЦ
18.04 - Екскурсія “РЕСТАВРАЦІЯ ПО-ЛЬВІВСЬКИ” (до Дня збереження пам’яток)
21.04 - с 11.00 до 13.00. состоится совместная Интернет-конференция главы Херсонской облгосадминистрации Николая Костяка и главы Херсонского облcовета Виктора Пелыха на тему: «Текущее социально-экономическое положение области и перспективы 2011 года»
21.04 -  проведено обстеження 163 пам’яток історії

Публікації:
УП:
Московський патріархат проти парків. Тепер – Маріїнський?
Хуліганські записки:
Облагороділі
Радіо "Софія":
Вячеслав Яременко: «Дубки, ШШЦ и «Спартак» - это все пиар»
Новий час:
Горсовет Херсона планирует выделить 0,6 млн. грн. на реконструкцию фонтана во дворе мэрии

неділю, 17 квітня 2011 р.

18 квітня - Міжнародний день пам’яток та історичних місць

Цей День встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. Відзначається з 18 квітня 1984 року.

У 1976 році був прийнятий Закон «Про охорону і використання пам’яток історії та культури», але цей закон фактично не працює. На сьогоднішній день ситуація ще гірша - відповідних законів або немає, або їх не дотримуються, пам’ятники, історичні місця та заповідні зони нещадно знищуються, а винні в цьому не несуть, як правило, ніякого покарання.
У Європі до історії ставляться набагато дбайливіше, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам’ятних місць навіть після археологічних розкопок, а на півночі Англії, у практично незайманому вигляді збережений Адріанов вал, що простягнувся на 117 кілометрів, побудований при римському імператорі Адріані для охорони північних рубежів Імперії.
В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлен відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99, його відзначають щорічно 18 квітня.  (джерело)

Посилання за темою:
Перелік пам"яток містобудування та архітектури на 01.12.2009
повідомлення цього блогу за тегом пам"ятки