Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

суботу, 3 липня 2010 р.

Позитивні транформації у свідомості

За ті півроку, що діалогова група активно займається захистом гаю вже кілька разів помітно змінювалися ключові інформаційні повідомлення, що їх промовляють дійові особи чи розміщують ЗМІ.

Дубки вже втрачено! Треба зберегти принаймні інші зелені зони... ----- Дубки будуть збережені!
Дубки - це захисна зона по документах, а фактично - пустир  ---- Дубки - це парк "Ювілейний"!
Геть "Амстор"   -----  "Амстору" має бути знайдена інша ділянка
Депутати віддали ------ Громада вирішила

Далі буде...

четвер, 1 липня 2010 р.

Досвід Донецька

У Донецьку розпочато відновлення і ремонт паркових зон. Реконструкцією займається підприємство “Зелене будівництво“.

Містобудівний кодекс

Проект Містобудівного кодексу України доповів народний депутат Юрій Сербін. Він зазначив, що у заново написаному проекті за участю народних депутатів і профільного міністерства є перспектива розвитку містобудівної діяльності. "Ми створюємо самоврядні організації. Пропонуємо поступово передати функції з сертифікації, ліцензування, надання дозволів від чиновницького апарату самоврядним організаціям", - сказав він.
Ю.Сербін також звернув увагу на те, що у проекті враховані недоліки попередніх проектів і чинного законодавства у сфері містобудування.
Доповідач коротко охарактеризував основні нововведення проекту та зробив наголос на створенні генеральних планів міст, сіл та селищ.
Ю.Сербін звернув увагу на зауваження Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, які, зокрема, стосувалися й назви проекту. він повідомив, що Комітет не погодився з ними. За його словами, 19 з 23 зауважень члени Комітету вважають не суттєвими.
Доповідач наголосив на тому, що цей проект "піде на користь містобудівній діяльності, спростить законодавчу процедуру отримання дозволів на початок будівництва без їх порушення, дозволить іноземним інвесторам спокійно вкладати кошти в будівництво в Україні і дасть можливість вийти на рівень будівництва житла дорадянських часів".
Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу.
І.Лисов також зазначив: "Документ, який сьогодні розглядається Верховною Радою в першому читанні, має дуже велике значення взагалі для розвитку міського господарства та комплексної забудови як міст, так і великих територій". За його словами, сьогодні в забудовах міста відстає інженерно-транспортна інфраструктура, що спостерігається на прикладі транспортних колапсів в центральній частині Києва та інших міст. Відстає соціальна інфраструктура, і тому, за словами доповідача, з кожним роком все більший дефіцит місць в школах і дитячих закладах.
І.Лисов зазначив: Комітет приділяє велику увагу впорядкуванню нормативної бази, прагне зробити єдиний документ щодо забудови і контролю розвитку територій.
Під час обговорення народні депутати наголошували на надзвичайній важливості проекту. "Територія, на якій мешкає людина, повинна бути зручною для неї, повинна задовольняти її основні потреби в тому, щоб ближче було до школи, до дитсадка, до магазину. Разом з тим людина повинна мати зони відпочинку, зелені зони", - зазначали промовці. Народні депутати також наголошували: якщо не буде впорядкована система створення генеральних планів, контроль за їх реалізацією, люди будуть жити в таких незручних містах як, наприклад, Київ, коли з лівого берега на правий потрібно перевозити сотні тисяч людей. За їхніми словами, на лівому березі міста 300 гектарів території, які за генеральним планом були відведені під промислову забудову, випадково забудували житлом під час високої кон'юнктури на житлову забудову.
Парламентарії звертали увагу на те, що у проекті Містобудівного кодексу об'єднано кілька великих законів, які стосуються землевпорядних проблем, проблем технічної підготовки забудови тощо.
Народні депутати пропонували під час підготовки до другого читання врахувати норму щодо зонування забудови міста і передбачити недоторканість п'яти видів земель, зокрема, спеціальних історичних зон, зелених та рекреаційних зон.
Народні депутати також зазначали, що в цілому проект кодексу визначає принципи містобудівної політики, встановлює склад регіональних та місцевих правил забудови, порядок розміщення об'єктів будівництва та надання вихідних даних на проектування об'єктів, положення стосовно проведення громадського обговорення, врегульовує питання особливості ліцензування у будівельній діяльності.
Верховна Рада прийняла проект Містобудівного кодексу за основу 383 голосами.

Публікації у місцевих ЗМІ, перше число липня

Новий формат: Депутаты оставили землю "Амстору"
ВГОРУ:
Сессия 38: Битва за Дубки
Выделите «Амстору» другой участок
Обращение губернатора к депутатскому корпусу
ГРИВНА СВ: Дубки: эпопея продолжается…
Площадь Свободы Костяк рекомендовал горсовету Херсона не спешить с раздачей земли в аренду 
Новый день "Амстор, ще раз Амстор"

середу, 30 червня 2010 р.

30 червня - День соціальних медіа

Популярный портал о технологиях в социальных медиа Mashable объявил 30 июня Днем социальных медиа.

Перелік документів, які Амстор подавав для погодження будівництва

- клопотання управління з питань регулювання земельних відносин від 06.12.2007  № 8-12241-18/15
- витяг з рішення Херсонської міськради від 23.11.2007 № 632 (п.1.111)
- погодження СЕС від 28.02.2008 № 02-1/32-805
- висновок управління містобудування та архітектури міськради від 25.01.2008 № 01-13-15
- висновок управління земельних ресурсів м. Херсона від 28.02.2008 № 8-12241-18/15
- акт вибору земельної ділянки (б/дати, 2008 р) (цікаво - чому у відповіді голови ХОДА вказано, що документ без дати, а в акті, наданому на запит нардепа, - дата 25.01.08?)
- акт про погодження місця будівництва торгівельно-культурно-розважального центру на земельній ділянці орієнтовною площею 5,0 га від 18.11.2008 № 07-14/9-3970
джерело

вівторок, 29 червня 2010 р.

Хроніки поточного тижня 28.06 - 04.07

29.06 - до газети "Херсонський вісник" подано текст спростування на публікацію інтерв"ю із С.Корніловою


30.06
- відбулася прес-конфереція голови ХОДА: Губернатор вважає, що рішення міськради про виділення землі «Амстору» буде призупинено
Комітет з питань розвитку місцевого самоврядування та самоорганізації населення при Херсонській обласній державній адміністрації отримав відповідь на звернення до голови Херсонської обласної державної адміністрації (за посиланням скан вельми цікавого документа!!!)
- ініціативною групою з проведення громадських слухань до канцелярії міськвиконкому подано листа стосовно розгляду резолюції громадських слухань згідно положень Статуту міста
- головний редкатор "Херсонського вісника" О.Грушко відмовився друкувати обгрунтоване спростування до інтерв"ю С.Корнилової, пославшись на заборону з міськвиконкому

01.07
- газета "Херсонський вісник" надрукувала "Заяву 38-ми". Нарешті херсонська громада знатиме повний перелік "кишенькових" організацій мера.
- день виходу практично всіх місцевих газет. зміст публікацій про дубки наведено в окремому повідомленні


02.07
- отримано висновок вчених Чорноморського біосферного заповідника щодо Дубків

Досье АМСТОРа - 4

ООО «Амстор» (Донецк) оценивает стоимость строительства своего торгово-развлекательного центра в Херсоне в 30 млн долларов.
Стоимость строительства одного объекта площадью 5 тыс. кв. м составит $5-7 млн
КАК посчитана стоимость объекта в Херсоне? КАКУЮ площадь Амстор действительно хочет занять? 

понеділок, 28 червня 2010 р.

Вивчаємо досвід: Генплан, парки, пляжі...

Новый генеральный план или архитектурный геноцид?

Архівні документи по парку "Ювілейний"

Архівна довідка - стор. 1, стор. 2
Рішення Комсомольської райради № 266 від 17.10.67 р. (Про створення парку "Ювілейний")
Рішення міськвиконкому № 532 від 26.09.73 р. (Про закріплення парків між підпримствами, організаціями та установами міста) - стор.1, стор. 2, додаток до рішення (перелік парків) - стор.1, стор. 2, стор. 3
Рішення міськвиконкому від № 42/1 від 04.01.77 р. (Про закріплення парків та скверів за підприємствами та установами міста) - стор. 1, стор.2
Додаток до рішення № 42/1 - стор.1, стор. 2, стор.3стор.4
Рішення міськвиконкому № 664/14 від 10.07.77 р. (Про закладку у парках міста ювілейних гаїв)
Рішення міськвиконкому № 284 від 20.10.92 р. (Про створення підприємства по благоустрою та експлуатації парків та скверів) - стор. 1, стор.2
Додаток до рішення міськвиконкому  № 284 від  20.10.92 р. (Перелік парків та скверів)
.