Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

четвер, 7 жовтня 2010 р.

Новини від Save old Kiiv

Національна спілка художників України (НСХУ) визнала твором мистецтва ландшафтний сквер, що знаходиться на розі Пейзажної алеї та Десятинного провулку в Києві. Також спілка підтримала ініціативу зі створення у столиці подібних ландшафтних об’єктів, панно, скульптур та інших подібних художніх творів.

НСХУ висунула ідею створення в м. Києві громадського об’єднання «Комітет моральної безпеки», яке б брало участь у вирішенні питань естетичного розвитку міста, створення реєстру історичних і природних ландшафтів, реєстру оздоблення об’єктів у місті, роботі над Генеральним планом Києва. (докладніше)

Слухаємо про досвід самоврядування Глазго (Шотландія)

Українські представники органів місцевого самоврядування, НДО та ЗМІ вивчають досвід колег з м. Глазго (Шотландія) під час навчальної поїздки у вересні 2010 року.


лінк на файл 

середу, 6 жовтня 2010 р.

8 жовтня - сесія міськради

На сайті міськради у порядку денному сесії проанонсовано, зокрема, такі питання:

Друге питання порядку денного націлене на формування цілісної екологічної мережі Херсонської області як складової національної екологічної мережі України – йдеться про погодження пропозиції створення Національного природного парку «Нижньодніпровський» на території Херсонської міської ради.
Національний природний парк «Нижньодніпровський» створюється за ініціативи природоохоронних організацій, науковців та громадськості на території Білозерського, Бериславського, Голопристанського, Цюрупинського районів та Херсонської, Новокаховської міських рад.
Метою створення парку є збереження унікального ландшафту ділянки Дніпра з прилеглими територіями. 
Орієнтовна площа парку – 105 тис. 130 га. За матеріалами науковців, розробленними Херсонським державним університетом у 2009 році, на території Херсонської міської ради парк охопить 7,5 тис. га, без вилучення земель у землекористувачів.
Передбачається, що розробку проекту Національного парку, відповідно до Генерального плану м. Херсона і його територіального розвитку до 2030 року, буде рекомендовано забезпечити Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області.
Будуть передбачені наступні функціональні зони на землях Херсонської міської ради: регульованої рекреації, де дозволяється проведення короткострокового відпочинку та оздоровлення населення; стаціонарної рекреації, де дозволяється розміщення готелів, мотелів, кемпінгів, інших об’єктів обслуговування відвідувачів парку; господарської рекреації, де дозволяється розміщення об’єктів комунального призначення парку, знаходяться населені пункти, землі інших землевласників та землекористувачів, включені до складу парку.
Програму відчуження комунального майна Херсонської міської територіальної громади пропонується доповнити переліком об’єктів незавершеного будівництва, що перебувають у комунальній власності м.Херсона, шляхом продажу з аукціону. 

Зокрема, це 2 об’єкти: незавершене будівництво станції діагностики контролю автомототранспортних засобів на розі проспекту Сенявіна та вул. Блюхера та незавершене будівництво з господарськими спорудами по Миколаївському шосе, 26-Б.


Представники діалогової групи обов"язково будуть на сесії. Приєнуйтеся! 
Спільний проект Європейського Союзу та Ради Європи "Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі" проводитиме конференцію на тему «Забезпечення плюралізму ЗМІ в Україні», що відбудеться 13 жовтня 2010 р., за адресою: вул.Ярославів Вал 22, готель «Радіссон Блу», з 10:00 до 15:30.
Учасники конференції обговорять європейські стандарти щодо плюралізму ЗМІ та практичні заходи для їх забезпечення в контексті українського сьогодення.
На конференцію запрошуються представники комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Державного комітету телебачення та радіомовлення, Антимонопольного комітету України, галузевих об’єднань мовників, громадських організацій та медіа-експертів, а також керівники теле- та радіоорганізацій

Let’s do it залучили 683 волонтера в проекті “Зробимо Київ чистим 2”

понеділок, 4 жовтня 2010 р.

Вітаємо із Всесвітнім Днем архітектури!

З 1996 року Всесвітній День архітектора приурочений до Міжнародного дня житла, який святкується в перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалила Міжнародна спілка архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН у Барселоні. (джерело)


У архитекторов сегодня профессиональный праздник — Всемирный день архитектуры (World Architecture Day). В первый понедельник октября архитекторы всего мира отмечают свой профессиональный праздник.
В 1996 году Международный союз архитекторов, на своей 20-й Генеральной ассамблее в Барселоне, принял резолюцию о переносе празднования Всемирного дня архитектуры на первый понедельник октября. (джерело)

Хроніки поточного тижня, 4-10 жовтня

4.10
- А.Тютюнник презентує досвід діалогової групи з захисту Дубків на всеукраїнському експертному семінарі «ПЛАНУВАННЯ ТРЕНІНГУ ДЛЯ НАВЧАННЯ АКТИВІСТІВ ПРОВЕДЕННЮ ГРОМАДСЬКИХ КАМПАНІЙ НА ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ ТА СУСПІЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ»


6.10

- з"явилися чутки, що у ДІПРОМІСТІ були погоджені зміни у генплані (який саме зараз "обговорюється з громадськістю"), згідно яких парк "Ювілейний" тепер вже не санітарно-захисна смуга, а безпосередньо "промзона"  (фото  демонструє вигляд промзони). Є припущення, що така зміна цільового призначення ділянки відкриває для "фахівців" можливості дати дозвіл на пиляння дерев...

8.10
- остання сесія міськради поточного скликання

Публікації у ЗМІ, перший тиждень жовтня

Майдан-Південь:
Вас запрошують до обговорення генплану міста
Буде гаряче?
ВГОРУ
У Херсоні вже… цензура

неділю, 3 жовтня 2010 р.

Реставрация исторического центра - опыт соседей

«Этот квартал планируется сделать новым архитектурным символом города, который будет соперничать с Оперным театром, — заявил наш собеседник. — Исторические фасады обязательно будут сохранены, остальное повторит судьбу берлинского рейхстага. От последнего после объединения Германии в 1990 г. оставили только внешние стены, полностью поменяв интерьеры и планировку».
Источник

В порядку обговорення Генпплана

З метою ознайомлення та обговорення громадянами Генерального плану м. Херсона (коригування) у фойє будівлі міської ради (пр. Ушакова, 37) представлені графічні матеріали містобудівної документації.

Графічні матеріали наразі виглядають так:
Чи може є ще інші?

Ще одна "гаряча точка"?

Колись - улюблене місце відпочинку херсонців, сьогодні -- смітник. І це у самому центрі міста - сквер біля будинку культури суднобудівників.
Сергій Дяченко розповідає, що колись тут грав духовий оркестр міської управи, а зараз потроху зникає огорожа...



лінк на відео

Моніторинг стану Дубків

2 жовтня членами діалогової групи був проведений моніторинг стану Дубків.
Моніторинг стану Дубків, 02.10.2010

З"ясовано, що в парку:
- невідомі згортають листя та сміття на кучі;
- подекуди листя спалюють;
- наявні численні попелища як з ознаками колишнік пікніків, так і без них;
- в цілому сміття багато;