Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

суботу, 11 липня 2009 р.

Про парк iм. Ленiна

Міська рада затвердила технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки під парком ім.Леніна, Положення про визначення ефективності управління комунальними підприємствами, що належать міській територіальній громаді. (...)


А в центре парка дуб зелёный…

Александр ЗАХАРОВ // Гривна № 27 (756) 02.07.2009 (стр. 18)


Идея закладки в Херсоне общественного парка принадлежала Светлейшему Князю Тавриды Григорию Потемкину. В 1785 году, всего лишь через 7 лет после начала строительства города, на высоком и пустынном еще берегу Днепра, между военной крепостью и мирным Греческим предместьем, был разбит парк
Место для парка было выбрано неслучайно. Парк стал центром молодого города, а с его высоты откры­вался живописный вид на Днепр
и заросший камышом болотистый городской берег. Наверняка и императрица Екатерина II, посетившая Херсон в 1787 году и осматривавшая досто­примечательности нового города, удостоила его своим вниманием. Однако вскоре после смерти Потёмкина, и экономического роста соседних городов Николаева и Одессы, «осиро­тевший» Херсон пришел в упадок. Вместе с ним медленно умирали от засухи молодые и еще не окрепшие деревья общественного парка.

( читать дальше)




Правила для застройщиков

Правила для застройщиков

// Гривна № 27 (756) 02.07.2009 (стр. 3)


В нынешнем году Киевский институт «ДІПромісто» совместно с управлением градостроительства и архитектуры Херсонского городского совета намерен заняться разработкой следующих документов: «Корректировка генерального плана Херсона», «Правила застройки Херсона» (І этап), «Схема плана “красных” линий магистральных улиц города», «Схема размещения АЗС в Херсоне».

Для реализации этих планов в городском бюджете предусмотрено 700 тысяч гривен, хотя общая сметная стоимость работ – 2,5 миллиона гривен. Недостающее финансирование власти надеются получить благодаря наполнению благотворительных целевых фондов.

четвер, 9 липня 2009 р.

«Збережи Старий Київ» запрошує журналістів взяти участь у прес-турі по забудовах, що викликали найбільше незадоволення представників Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Міжнародної ради з питань пам`яток та визначних місць під час їхнього моніторингового візиту до України у березні
За роки незалежності України втрачено більше пам’яток архітектури, ніж за радянської влади. Досвід Франківська
Про затвердження Порядку укладення охоронних договорів на пам"ятки культурної спадщини. Постанова Кабміну

Фотоконкурс як можливість познайомитись з обличчям Херсону

Проект ЄС на “Нашому Радіо” оголошує фотоконкурс «Моє місто – європейське місто!»
Починаючи з 6 липня кожен бажаючий зможе опублікувати авторське фото свого міста на сайті проекту «Європа в серцях українців», стати учасником змагання за головний приз – професійну фотокамеру та здобути для свого міста титул «найбільш
європейського» в Україні. Також переможець конкурсу отримає можливість стати учасником ток-шоу на «Нашому Радіо» та розповісти на всю країну про себе і своє рідне місто.

На сайті www.esua.info всі бажаючі зможуть голосувати за фото, що їм сподобалися найбільше. Переможця буде визначено Експертною комісією із врахуванням результатів голосування.

Конкурс також має на меті показати, що в Україні є багато красивих міст і мальовничих куточків, гідних стати візитною карткою України в Європі. Він також допоможе скласти своєрідний фото путівник по Україні, який стане в пригоді як самим українцям, так й іншим європейцям, які бажають ближче познайомитись із Україною.

докладніше про конкурс

Корисні посилання до теми

Усім зацікавленим особам пропонуються наступні матеріали до теми "Архітектурне та історичне обличчя Херсону"

Архітектурні пам'ятки

ЦЕРКВА НА ХЕРСОНЩИНІ:ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ Науково-допоміжний бібліографічний покажчик Херсон - 2002 (див. розділ "Архітектура" та "Церкви м.Херсона")

Історія в архітектурних спорудах


Архітектура Херсона (публікації в ЗМІ)

С.Дяченко. Архитектура Херсона: что было хорошо и красиво?


О.Казакова .Как убивают старый Херсон

Архитектура Херсонщины (публікаціїї в ЗМІ)

Скандал на руинах
( как и охранный договор не помог)

Архитектурные красоты без суда не отстоять

Места надо знать!

(і багато інших цікавих матеріалів можна знайти, задавши пошук "архитектурные памятники Херсона" на портале АртКавун)

Херсонський обласний краєзнавчий музей

Затверджена нова редакція заходів щодо реалізації основних напрямків містобудівної політики в Херсоні на 2009 рік.
(повідомлення 3 липня)
На вимогу міського голови, до Дня міста у Херсоні з’являться покажчики до значних історичних та культурних пам’яток

Спрямуванню зусиль на задоволенні потреб городян у якісному відпочинку в місті була присвячена традиційна робоча нарада міського голови Володимира Сальдо із заступниками міського голови та головами районних у м.Херсоні, сільської, селищних рад.

(повідомлення на сайті від 6 липня)