Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

понеділок, 19 квітня 2010 р.

Навчальний візит до м. Суми

14 та 15 квітня члени діалогової групи С.Дяченко та А.Парфьонова здійснили навчальну поіздку  до колег з м. Суми.
Одночасно із херсонцями, у Сумах перебували й представники діалогової групи з Донецька.
Програма візиту була насиченою та цікавою.

Запис зустрічі з прес-секретарем міського голови м. Суми
dialog

icon for podpress  Standard Podcast: Hide Player | Play in Popup | Download

Деякі враження учасників

14 квітня
Зустріч та знайомство з представниками донецької групи: Журавльовим Володимиром Васильовичем (головою Донецької обласної громадської екологічної організації «До чистих джерел») та Максимом (від організації ООЕО Центр Сталого Розвитку «Роза Вітрів») та представниками сумської діалогової групи.
Відбувся обмін досвідом впровадження у дію у м. Суми місцевої ініціативи «Свобода від тютюнового диму в громадських місцях м. Суми» (Калмиков Олександр Олександрович) та введення мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок зелених зон, що визначені генеральним планом м. Суми у межах міської території (Такул Олександр).
Було докладно розказано про алгоритм дій щодо впровадження цих ініціатив, які саме документи у яку чергу подавались, з ким довелося зустрічатися та спілкуватися, як рішення приймалося й у випадку з прийняттям списку місць де обмежується тютюнопаління у місті Суми, як цю заборону вирішено реалізовувати (пункт мабуть важливіший за саме рішення).
Цікаво, що саме 14 квітня 2010 р. з п’ятої спроби рішення про введення мораторію було прийняте сесією Сумської міської ради. Схоже, що це унікальний поки що випадок серед обласних центрів України.
Деякі копії документів узяті для ознайомлення у Херсон.
15 квітня
Зустріч з прес-секретарем міського голови м. Суми Дяденко Іриною Олегівною, яка розповіла про засоби інформування населення про діяльність міського голови та міської ради, а також про відкритий діалог органів влади з населенням за допомогою веб-сайту міськради ( www.meria.sumy.ua ), електронної скриньки (press@meria.sumy.ua ), засобів масової інформації. Причому було наголошено про неефективність друкованого органу міськради, та пошук способів його переведення у інший формат.
Передано для ознайомлення херсонської групи друкованих звітів міського голови м. Суми Геннадія Мінаєва, буклету сумської міської ради,
Знайомство з муніципальною галереєю.
Інтерв’ю херсонської та донецької делегацій з журналістом найпопулярнішої сумської газети «Ваш шанс» про враження від міста Суми та діяльності сумської влади.
Знайомство з містом.












Враження учасників:
Візит був дуже корисний для отримання інформації щодо роботи міської ради та міського голови, досвіду з лобіювання та прийняття рішень на основі реалізації інституту місцевої ініціативи (про заборону палити в громадських містах). А головне і це дуже надихає - в Сумах в день нашого приїзду міською радою з п'ятої спроби  був прийнятий мораторій на  зміну цільового призначення земельних ділянок під зеленими зонами!

Я до поїздки знайомився на сумських сайтах за перебігом подій навколо зелених зон, і чесно кажучі не вірив, що мораторій дійсно можуть прийняти. Його прийняття - якийсь дивний збіг обставин. Але це справжня перемога! Думаю, ми повинні цей документ тепер представляти і нашим депутатам, а ще про це вкрай необхідно написати у нашу "Вгору" (чим я займуся). 

Щодо архітектурного обличчя Сум, у них багато проблем й більшість схожі на наші (неякісні ремонти, лоскутні оформення приватних шматків фасадів). Втім  здається, що у Сумах більш професійна архітектурна команда (а може більш якісний контроль громадскості), реконструкції проводяться більш комплексно, проектування якісніше (підводить виконання). 
Ще у міста колосальний потенціал, й щодо архітектурних памяток, й планувальної реконструкції, й розгалуження сітки пішоходних шляхів. Місто привабливе для туристів.
Якщо ця молода команда утримається в місцевій владі, всього цього можна досягти. Мене аж заздрість розпирає. Цім хлопцям хочеться допомагати. 

Опубликовать

Немає коментарів:

Дописати коментар