Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

вівторок, 20 квітня 2010 р.

Питання охорони та збереження об’єктів історико-архітектурної спадщини м. Херсона обговорювалися під час спільної наради

Питання охорони та збереження об’єктів історико-архітектурної спадщини м. Херсона обговорювалися під час спільної наради відповідних служб області й міста, яку провели перший заступник міського голови В’ячеслав Яременко, заступник міського голови Володимир Пепель та радник міського голови Олег Білоглазов з начальником управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Валентиною Мастеровою, головним архітектором міста, начальником управління містобудування та архітектури міської ради Григорієм Ходіним, представниками управління житлового господарства міської ради.
Жваве обговорення викликало перше ж питання – проведення інвентаризації пам’яток культурної спадщини, що знаходяться на території міста. Учасники наради досягли згоди щодо необхідності оновлення даних (останній раз така інвентаризація була проведена у 1990 році), розробки опорного історико-архітектурного плану. «За підсумками цієї роботи буде здійснено розробку та затвердження міської та обласної Програм збереження культурної спадщини, що передбачено Законом України «Про охорону культурної спадщини», - відмітив В.Пепель. – Враховуючи, що за чинним законодавством об'єкти культурної спадщини, які знаходяться на території України, охороняються державою, та здійснення заходів зі збереження, запобігання руйнуванню або заподіянню шкоди, захисту, реставрації, ремонту є завданням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, має бути передбачено співфінансування відповідних робіт з міського та обласного бюджетів».
За словами В.Яременка, відповідно до ст. 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», організація охорони, реставрації та використання пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, палацово-паркових, паркових і садибних комплексів належить до делегованих повноважень органів виконавчої влади, наданих органам місцевого самоврядування законом. «За законом, держава має фінансувати в повному обсязі здійснення органами місцевого самоврядування наданих законом повноважень органів виконавчої влади, - зазначив перший заступник міського голови. – Тому збереження пам’яток культурної спадщини Херсона, де проживає третина територіальної громади області, безумовно, потребує спільних дій органів місцевого самоврядування та органів державної влади».
Інвентаризація об’єктів культурної спадщини, за одностайними висновками учасників наради, дозволить визначити загальну кількість пам’яток історії, мистецтва, культури та архітектури, види та обсяги необхідних робіт по них, перелік об’єктів, що потребують термінових ремонтно-відновлювальних робіт, їх орієнтовну вартість.
Особливу увагу приділено проведенню інвентаризації пам’ятників архітектури міста. Згідно з чинним законодавством, усі власники пам'яток чи їхніх частин або уповноважені ними органи, незалежно від форм власності на ці пам'ятки, зобов’язані укладати охоронний договір з відповідним органом охорони культурної спадщини, згідно з ним утримувати пам’ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення. Тому виконавчими органами міської ради направлено лист до Бюро технічної інвентаризації щодо встановлення власників по кожній з пам’яток архітектури. Посприяти у цьому питанні погодилися представники управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації.
Ще одним спірним питанням стало визначення, хто саме - власники частин пам’ятки архітектури, уповноважені ними органи (і які можуть вважатися такими) або кожен з них має укладати охоронні договори і дбати про збереження автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби об’єкта.
В’ячеслав Яременко запропонував створити робочу групу з представників міської ради та облдержадміністрації, яка вивчить досвід діяльності органів місцевого самоврядування та органів державної влади з охорони культурної спадщини в інших містах, а також направити лист-звернення до Міністерства регіонального розвитку та будівництва України з викладенням усіх спірних питань, розглянутих під час наради, для отримання необхідних роз’яснень.

Управління громадських зв’язків
міської ради, 19.04.2010

джерело

Опубликовать

1 коментар:

  1. Цікавий документ. Хочеться сподіватися, що його поява - результат й нашої роботи. Дивно, що на нараді не було жодного представника з охорони пам'яток історії та архітектури, а також спеціалізованих громадських організацій. Дивно, що про них не згадано й в робочій групі.
    А головне, висновком цієї наради повинно було стати прийняття рішення про введення мораторію на проведення проектних та будівельних робіт у межах охоронної зони до проведення інвентарізації, розробки нового опорного історико-архітектурного плану та особливих правил роботи у цій зоні (як можна зараз будувати без правил?), а також у зонах дії окремих пам'яток за межами охоронної зони.

    ВідповістиВидалити