Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

неділю, 25 березня 2012 р.

Будинок з урнами

   Інколи руїни приваблюють значно більше, ніж охайні, затишні будиночки. Приваблюють, насамперед, своєю таємничістю і жалем за навіки втраченою красою. І таких занедбаних, напів чи всуціль зруйнованих споруд у нашому місті досить багато. Раніше, блукаючи вулицями старого міста, ніколи не звертала особливої уваги на ось цей покинутий будинок-руїну на Комсомольській, 35:
   
джерело                                                                                                                                  
   Але якщо уважніше придивитися до цієї будівлі, до її прикрас, стає зрозуміло: перед тобою – більше, ніж руїна:                                                                                                                                     


                              
     Якби ж каміння вміло говорити… На жаль, інформація про цей будинок, прикрашений декоративними урнами, майже відсутня. Тому мої походи в бібліотеку й архів видалися марними. Але дуже допомогла консультація від старшого наукового співробітника відділу історії Херсонського обласного краєзнавчого музею Сергія Дяченка, з чим я радо поділюся і з Вами, шановні читачі. Зважаючи на стилістику, будинок збудований на початку ХХ століття. Хто був його власником – можна лише припустити. Цей будинок знаходиться на розі вулиць Комсомольської та Михайловича. За списком домовласників на 1905 рік, коли ще не було адрес і домоволодіння встановлювалося по кутовим ділянкам, можемо стверджувати, що дана ділянка належала або Мойсею Гойху (директору Херсонського товариства взаємного кредиту, члену Херсонських міських зборів), або ж – і це більш вірогідно – Михайлу Городецькому (почесному громадянину міста, касиру Товариства взаємного кредиту, члену Херсонських міських зборів, члену піклувальної ради Єврейської лікарні). Хоча існує і третій варіант – Гойх або Городецький встиг продати цю ділянку після 1905 року іншому власникові, а той звів саме цей будинок, в якому за спогадами старожилів розмістилася лікарня.
Ось, власне, і все. Шкода, коли такі архітектурні перлинки перетворюються на руїни, а нам достеменно невідомо, що ж за споруда прикрашала не так вже й давно наше місто.
                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар