Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

четвер, 25 лютого 2010 р.

Звернення до депутатів Херсонської міської ради


Члени діалогової групи запрошують долучатися до звернення до Херсонської міськради про відміну рішення, яким готується землевідвід на території дубового гаю.

Бажаючі долучити свій підпис до колективного запиту можуть зробити це, залишивши коментар під цим текстом. Індивідуальні звернення можна надсилати, скориставшись текстами, які наведені нижче (російською та українською мовами) як звичайною поштою, так і за допомогою сервісів сайту міськради.
Уважаемые депутаты!
 Мы, нижеподписавшиеся члены городской общины, просим Вас отменить решение о  разрешении на изготовление проектной документации на эксплуатацию земельного участка на территории Дубовой рощи в парке им. 50-летия СССР (парк «Юбилейный») донецкой фирме «Амстор», принятое 13 октября 2009 года на 31-й сессии горсовета нынешнего созыва. Запланированное «Амстором» строительство торгово-развлекательного комплекса неизбежно приведет к частичной или полной вырубке ценнейшего в природоохранном и научном отношении массива древесных насаждений.
А ведь Дубовая роща на участке, отведенном под застройку, представляет собой уникальный многолетний, далеко еще не законченный  научный эксперимент по выращиванию без полива дубовых насаждений в условиях засушливой степи. Дубовая роща была посажена в 1949 году на территории тогда принадлежавшей Херсонскому Ботаническому Саду. Сеянцы высаживали студенты педагогического института экспериментальным квадратно-гнездовым методом с целью испытания эффективности данной методики. Формирование рощи происходило в жестких условиях южной степи, без какого-либо дополнительного, обычно дорогостоящего, ухода, полива и рубок осветления. Насаждение оказалось способным существовать самостоятельно в жестких климатических условиях и наступающей урбанизации, что и требовалось доказать в условиях эксперимента. Однако 60 лет для такого эксперимента – это только начало, первый этап. Период наблюдений за состоянием насаждений должен продолжаться еще как минимум в течение такого же срока.
Кроме того, велика и природоохранная ценность Дубовой рощи. Единственный в микрорайоне лесной массив, по сути, представляет собой остров в море транспортных развязок, промышленных предприятий и  спальных  районов. За истекшие 60 лет он достиг возраста зрелости и только сейчас стал способен на многие десятки лет, а то и на века, выполнять функции оздоровления окружающей среды, улучшения условий труда и отдыха херсонцев. Такое насаждение – неоценимое богатство Херсона, а его уничтожение – преступление против городской общины, против истории и культуры родного города.
Есть и еще одно немаловажное обстоятельство. До 40-х годов минувшего века в пределах выделенного земельного участка располагался скотомогильник городского мясокомбината. Поэтому для санитарного состояния города на данной территории лучше сохранять многолетние древесные насаждения, а не рыть котлован под предприятие общественного питания. Тем более, что парк «Юбилейный» входит в санитарно-защитную зону промышленной территории, включающей в себя нефтеперерабатывающий завод, мясокомбинат, железнодорожной магистрали с пунктом отстоя и очистки вагонов. Согласно нормативному документу «Строительные нормы и правила», сооружение предприятий общественного питания в пределах санитарно-защитных зон недопустимо.
Мы обращаемся к лидерам фракций Партии регионов, Народной партии, «Народной оппозиции» в горсовете, чьи депутаты в полном составе проголосовали за выделение земельного участка. Подумайте о будущем ваших партий в городе. Ведь приближаются выборы в местные органы власти. Что вы ответите своим политическим конкурентам? Что скажете своим избирателям? Что бизнес - интересы иногородних бизнесменов Вам ближе интересов коренных херсонцев?
Мы обращаемся к депутатам других фракций голосовавших «за». Ваши имена и названия ваших фракций опубликованы в прессе и легко доступны в интернете на сайте газеты «Вгору». Подумайте о своем политическом будущем. Если Дубовая роща пострадает, Вам уже никогда не отмыться от позора. Вы, по сути, поставите себя и свои партии в положение врагов городской общины. И захотят ли в будущем какие бы то не было партии включать ваши имена в открытые списки на выборах в местные органы власти.? Этот «компромат» останется на вас пожизненно. Вы от него не отмоетесь и не откупитесь.
Пока еще не поздно все исправить! Проявите политическую мудрость!
Переголосуйте решение 31-й сессии во имя интересов Херсона, городской общины, своих собственных. Потомки скажут вам за это спасибо.
_____________________________________________________________________________






         ЗВЕРНЕННЯ
до депутатів Херсонської міської ради.

Шановні панове депутати!
Ми,  члени міської громади,  просимо ВАС
скасувати рішення ХХХІ сесії міської ради V скликання  від 13.10.2009 року за №1305  "Про виконання постанови Ворошиловського районного суду м. Донецька від 28.09.2009 по справі №2а-2747/09".

            В цьому рішенні йдеться мова про надання земельної ділянки на території Дубового гаю в парку ім.. 50-річчя СРСР (парк "Ювілейний") донецькій фірмі "Амстор".  Заплановане "Амстором" будівництво торгівельно – розважального комплексу  безсумнівно приведе до часткового або повного знищення найціннішого в природоохоронному та науковому значенні масиву зелених насаджень.
            Але ж існуючий Дубовий гай на ділянці, наданій під забудову, є унікальним багаторічним, далеко ще незавершеним  науковим експериментом з вирощування без поливу дубових насаджень в умовах посушливого степу.

Дубовий гай був посаджений в 1949 році на території Херсонського Ботанічного Саду. Сіянці висаджували студенти педагогічного інституту експериментальним квадратно – гніздовим методом з метою випробування ефективності цієї методики. Формування гаю відбувалося у жорстких умовах південного степу, без будь-якого додаткового, зазвичай дорогого, догляду, поливу і рубок освітлення. Насадження виявилося здатним існувати самостійно в жорстких кліматичних умовах і наступаючої урбанізації, що й було потрібно довести в умовах експерименту. Однак 60 років для такого експерименту - це тільки початок, перший етап. Період спостережень за станом насаджень повинен тривати ще як мінімум протягом такого ж терміну.
           
Крім того, велика і  природоохоронна цінність Дубового гаю. Єдиний в мікрорайоні лісовий масив, по суті, являє собою острів в морі транспортних розв'язок, промислових підприємств і спальних районів. За минулі 60 років він досяг віку зрілості і лише зараз став здатний на багато десятків років, а то й на віки, виконувати функції оздоровлення навколишнього середовища, поліпшення умов праці та відпочинку херсонців. Таке насадження - неоціненне багатство Херсона, а його знищення - злочин проти міської громади, проти історії та культури рідного міста.

            
Є і ще одна важлива обставина. До 40-х років минулого століття в межах наданої земельної ділянки розташовувався скотомогильник міського м'ясокомбінату. Тому для санітарного стану міста на даній території краще зберігати багаторічні деревні насадження, а не рити котлован під підприємство громадського харчування. Тим паче, що парк «Ювілейний» входить в санітарно-захисну зону промислової території, що включає в себе нафтопереробний завод, м'ясокомбінат, залізничну магістраль до пункту відстою та очищення вагонів.      
Відповідно до нормативного документа «Будівельні норми і правила», спорудження підприємств громадського харчування в межах санітарно-захисних зон неприпустимо.

            Ми звертаємося до лідерів фракцій Партії регіонів, Народної партії, «Народної опозиції» у міськраді, чиї депутати в повному складі проголосували за надання  земельної ділянки.
Подумайте про майбутнє ваших партій в місті. Адже наближаються вибори до місцевих органів влади. Що ви відповісте своїм політичним конкурентам?
 Що скажете своїм виборцям?
Що бізнес - інтереси іногородніх бізнесменів Вам ближче інтересів корінних херсонців?

              Ми звертаємося до депутатів інших фракцій, що  голосували «за».
 Ваші імена і назви ваших фракцій опубліковані в пресі і легко доступні в Інтернеті на сайті газети «Вгору». Подумайте про своє політичне майбутнє!

Якщо Дубовий гай постраждає Вам вже ніколи не відмитися від ганьби. Ви, по суті, поставите себе та свої партії в положення ворогів міської громади.
І чи захочуть в майбутньому будь які партії включати ваші імена у відкриті списки на виборах до місцевих органів влади. Цей «компромат» залишиться на вас довічно.
 Ви від нього не відмиєтеся  і не відкупитеся.

Поки ще не пізно все виправити! Виявіть політичну мудрість!
            Переголосуйте рішення ХХХІ -ї сесії в ім'я інтересів Херсона, міської громади, своїх власних.

Нащадки скажуть вам за це спасибі.

Михайло Підгайний, краєзнавець, еколог
Веніамін Тихонов, доцент 

Сергій Дяченко, член УНК ICOMOS
Лариса Щепьоткіна,  голова ХМГО "Безпосереднє народовладдя"

Ірина Євстаф"єва, член НСЖУ
Наталя Лелеко, заслужена артистка України
Елеонора Дворнікова, автор книжок про Херсон, зокрема "Доктор Орест"
Наталія Мірошніченко, бібліотекар
Олександр Лавінюков, фотограф
Оксана Золотухіна, інженер
Олексій Звєрік, пенсіонер 
Світлана Акімова, бібліотекар 
Наталія Новохатько - Пундер, читачка
Надія Лях, приватний підприємець
Оксана Попова,  вчитель
Любов Буренко, бібліотекар
Чуйко Генадій, професор, доктор ф.-м. наук
Василенко Миколай, письменник
Харіс Ширинський, народний артист України
Вірліч Август, член НСЖУ
Гоноболіна Ольга, засл.художник України
Сім’я Філовських – Тетяна, Валерій, Олена
Сім’я Дидко – Валентина, Леонід, Олександра
Сім’я Кисельових – Євгенія, Марина
Сім’я Плоткіних - Дмитро, Олена, Андрій
Сім’я Чаушевих Дмитро, Лілія, Каріна
Сім’я Свірідченко - Ніна,Олександр, Олена,Анастасія
Сім’я Колісниченко –Людмила, Олег
Подружжя Дяченко -Олександра, Андрій
Муденко Сергій, підприємець
Таран Олександр, музикант
Сім’я Кузнєцових –Борис, Євген, Дмитро
Курункова Маріанна, мати двох дітей,домогосподарка
Найман Анатолій, підприємець
Олешко Євген Григорович, пенсіонер
Попов Анатолій Давидович, військовий пенсіонер
Ротонос Вктор Миколайович, робітник
Малашкін Сергій Іванович, службовець
Подружжя Кісельникових – Інна, Григорій
Авраменко Оксана, пенсіонерка
Гончарова Наталія Василівна, пенсіонерка
Сім’я Коршун – Ніна, Віктор, Сергій
Сім’я Євстаф'євих – Володимир, Олександр
Сім’я Гончаренко –Валентина,Ольга, Віктор, Ілля, Максим
Вільчинська Анастасія, менеджер
Сім’я Кулик – Олена, Даря, Надія
Сім’я Корольових –Налія, Сергій, Єлизавета, Катерина
Лях Анна, громадський активіст

 
Більше інформації про ситуацію навколо дубового гаю - за відповідним тегом

49 коментарів:

  1. вот эти две строчки меня смущают : "Этот «компромат» останется на вас пожизненно. Вы от него не отмоетесь и не откупитесь". Для статьи в газете сойдет, для официального обращения к депутатам - некорректно, имхо.
    И на украинском, конечно, надо

    ВідповістиВидалити
  2. Світлана Акімова, бібліотекар

    ВідповістиВидалити
  3. Підписуюся! Гай треба зберегти.
    Надія Лях, приватний підприємець

    ВідповістиВидалити
  4. Я за сохранения природы!Природу надо возобновлять а не убивать!

    ВідповістиВидалити
  5. И мою подпись добавьте!
    Оксана Попова, учитель

    ВідповістиВидалити
  6. Прошу додати прізвища моїх друзів.
    З повагою, Ірина Євстаф’єва.

    Чуйко Генадій, професор, доктор ф.-м. наук
    Василенко Миколай, письменник
    Харіс Ширинський, народний артист України
    Вірліч Август, член НСЖУ
    Гоноболіна Ольга, засл.художник України
    Сім’я Філовських – Тетяна, Валерій, Олена
    Сім’я Дидко – Валентина, Леонід, Олександра
    Сім’я Кисельових – Євгенія, Марина
    Сім’я Плоткіних - Дмитро, Олена, Андрій
    Сім’я Чаушевих Дмитро, Лілія, Каріна
    Сім’я Свірідченко - Ніна,Олександр, Олена,Анастасія
    Сім’я Колісниченко –Людмила, Олег
    Подружжя Дяченко -Олександра, Андрій
    Муденко Сергій, підприємець
    Таран Олександр, музикант
    Сім’я Кузнєцових –Борис, Євген, Дмитро
    Курункова Маріанна, мати двох дітей,домогосподарка
    Найман Анатолій, підприємець
    Олешко Євген Григорович, пенсіонер
    Попов Анатолій Давидович, військовий пенсіонер
    Ротонос Вктор Миколайович, робітник
    Малашкін Сергій Іванович, службовець
    Подружжя Кісельникових – Інна, Григорій
    Авраменко Оксана, пенсіонерка
    Гончарова Наталія Василівна, пенсіонерка
    Сім’я Коршун – Ніна, Віктор, Сергій
    Сім’я Євстаф'євих – Володимир, Олександр
    Сім’я Гончаренко –Валентина,Ольга, Віктор, Ілля, Максим
    Вільчинська Анастасія, менеджер
    Сім’я Кулик – Олена, Даря, Надія
    Сім’я Корольових –Налія, Сергій, Єлизавета, Катерина
    Лях Анна, громадський активіст

    ВідповістиВидалити
  7. Перші підсумки:
    станом на 26.03 крім вказаних вище підписів зібрано ще 230 підписів на папері.
    Тобто загалом маємо біля 300 підписів.

    Приблизно 1 підпис на 1000 херсонців...

    ВідповістиВидалити
  8. Игорь Бойченко, фотохудожник
    Лариса Жарких, редактор журнала "Новый фаворит"
    Михаил Вустянский, архитектор

    ВідповістиВидалити
  9. На цьому тижні
    підписалися мешканці ще п'яти будинків:

    - члени ОСББ "Райна"
    - члени ОСББ "Сенявіна,150"
    - члени ОСББ "49-ої Гвардійської дивізії,4 "
    - члени ОСББ " 49-ої Гвардійської дивізії,5 "

    В цих будинках мешкає більше 1300 осіб.

    ВідповістиВидалити
  10. + ОСББ 49-ої Гвардійської дивізії,3

    ВідповістиВидалити
  11. Прошу долучити до зверення підписи
    Ольга Жукова, МО "Нова генерація"
    Дмитро Жуков, МО "Нова генерація"

    ВідповістиВидалити
  12. Прошу долучити до підписів:
    Качура Ганна, МО "Нова генерація"
    Качура Ігор, приватний підприємець

    ВідповістиВидалити
  13. Не бачу у цьому списку: додайте, будь ласка, родина Білих: Дементій, Галина, Поліна, Станіслав, Аріадна

    ВідповістиВидалити
  14. Прошу долучити до підписів:
    Наталія Чермошенцева, молодіжна організація "Нова генерація"
    Андрій Іщенко, молодіжна організація "Нова генерація"
    Світлана Хачатрян, молодіжна організація "Нова генерація"

    ВідповістиВидалити
  15. Тарас Бузак сайт "Херсонська правда"

    ВідповістиВидалити
  16. Трубаев Игорь, представитель профсоюза "Захист Праці" в Херсоне.

    ВідповістиВидалити
  17. И нас внесите пожалуйста в список:
    Клопотовский Владимир
    Клопотовская Светлана
    Клопотовский Даниил
    Козориз Сергей
    Козориз Жанна
    Соловьева Екатерина
    Лудан Платон
    Чайковская Анна
    Солодовников Сергей
    Солодовникова Наталья
    Сорокин Эдгар
    Сорокина Евгения
    Козориз Роман
    Козориз Наталья
    Соловьев Юрий
    Соловьева Лидия
    Фомина Людмила
    Бойков Вадим
    Бойкова Людмила
    Соловьев Павел

    ВідповістиВидалити
  18. прошу долучити до піпдисів:
    Сім'я Брюханових: Вікторія, Андрій, Катерина

    ВідповістиВидалити
  19. Оксана Шорник, журналіст

    ВідповістиВидалити
  20. Прошу долучити до підписів:
    Семья Шиндер Олег, Валерия, Евгения

    ВідповістиВидалити
  21. Прошу долучити до підписів: Наталія Олейнік вчитель біології, методист

    ВідповістиВидалити
  22. Прошу долучити до підписів: Ретівой Максим підприємець

    ВідповістиВидалити
  23. Александр Славский, юрист

    ВідповістиВидалити
  24. Нікітенко Сергій, к.і.н., член Національної спілки краєзнавців України

    ВідповістиВидалити
  25. Гладкий Владислав, приватний підприємець

    ВідповістиВидалити
  26. Алла Тютюнник, президент ХОФМЗ,
    Наталя Бімбірайте, голова виконавчого комітету ХОФМЗ,
    Леонід Бондарчук, головний редактор газети "Вгору",
    Ганна Мартинюк, керівник громадської приймальні ХОФМЗ,
    Поліна Михайлова, координатор громадської приймальні ХОФМЗ,
    Дарина Жуган, працівник громадської приймальні ХОФМЗ,
    Денис Костюнін, юрист, фінансовий менеджер,
    Анна Фурсенко, фінансовий менеджер,
    Максим Коуров, комп"ютерний дизайнер,
    Тетяна Крючкова, зав. відділом культури газети "Вгору",
    Ганна Павлюк, кореспондент газети "Вгору",
    Олена Піменова, кореспондент газети "Вгору",
    Тетяна Кулик, кореспондент газети "Вгору",
    Олександр Сташенко, хірург, член правління ХОФМЗ,
    Олена Сташенко, активіст програми "Добра справа" ХОФМЗ,
    Роман Бондарчук, кінорежисер,
    Дар"я Аверченко, PR-директор міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA,
    Світлана Смаль, голова оргкомітету міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA,
    Тетяна Бишевець, волонтер ХОФМЗ.

    ВідповістиВидалити
  27. Тютюн Людмила, дизайнер,приватний підприємець.
    Підписуюсь за збереження дубового гаю

    ВідповістиВидалити
  28. Светлана Ясинская, психолог

    ВідповістиВидалити
  29. Оксана Наумова, журналист

    ВідповістиВидалити
  30. Підписи, зібрані телефоном в офісі ХОО КВУ:
    Никитенко Тамара Григорьевна
    Никитенко Анатолий Федорович
    Никитенко Татьяна Анатольевна
    Костючук Юрий Назарович
    Затхей Евгений Александрович
    Владимиренко Владимир Васильевич
    Скобникова тамара Михайловна
    Касьянов Николай Устинович
    Рисева Татьяна Павловна
    Шуткин Александр Сергевич
    Ветошкина Надежда Ивановна
    Ветошкин Геннадий Иванович
    Ветошкина Марина Геннадьевна
    Ветошкин Сергей Геннадьевич
    Бородина Ставина Андреевна
    Бутенко Екатерина Ивановна
    Бутенко Анатолий Ефимович
    Бутенко Геннадий Анатольевич
    Овчарук Александра Ивановна
    Овчарук Александр Максимович
    Маслова Людмила Брониславовна
    Маслова Екатерина Б.
    Маслов Борис Дмитриевич
    Забелян Татьяна Александровна
    Забелян Карина Валериевна
    Забелян Яна Валериевна
    Овчарук Оксана Александровна
    Комаренко Людмила Григорьевна
    Комаренко Юрий Федорович
    Карлов Василий Афанасьевич
    Карлова Коммунара Александровна
    Богачук Клавдия Андреевна
    Давиденко Валентина Максимовна
    Силенко Ирина Гергиевна
    Библиотека №23
    Владимиренко Анастасия Владимировна
    Махно Станислав Леонидович

    ВідповістиВидалити
  31. Стасюк Поліна, приватний підприємець

    ВідповістиВидалити
  32. Прошу долучити до підписів:
    Яковенко Анна, економіст

    ВідповістиВидалити
  33. Цявлюк Алёна Семёновна, воспитатель
    Бараненко Римма Олеговна, психолог

    ВідповістиВидалити
  34. Жуков Владимир Викторович, частный предприниматель

    ВідповістиВидалити
  35. Конотоп Петр Федорович
    Конотоп Ирина Павловна
    Конотоп Валерия Петровна

    ВідповістиВидалити
  36. Заверткин Павел Геннадиевич

    ВідповістиВидалити
  37. Шляпников Павел Александрович

    ВідповістиВидалити
  38. Левакін Михайло Михайловичу
    Левакіна Тетяно Василівна

    ВідповістиВидалити
  39. Гаран Олексій Анатолійович

    ВідповістиВидалити
  40. Дубовой роще ЖИТЬ!
    добавить подписи Урсуленко Алексей, Елена, Владислав

    ВідповістиВидалити
  41. Підписи, зібрані по телефону 0552)325-026 в офісі ХОО КВУ:
    Жигаленко Вячеслав Яковлевич, Галина Михайловна

    ВідповістиВидалити
  42. Прошу додати

    Дiгурко Екатерина Сергiiвна - Медсестра
    Ткачук Нiна Давидiвна - Директор меблевого пiдприємства
    Шикалова Екатерина Давидiвна - Економiст
    Кiров Борис Олександрович - Вiйськовий

    ВідповістиВидалити
  43. Будь ласка, підпишіть групу "Роллікс".
    Вони попросили це зробити.
    Ірина Євстаф"єва.

    ВідповістиВидалити
  44. http://www.rolliks.com.ua/
    4 подписи
    не представились

    ВідповістиВидалити
  45. Мельник Сергей, физик

    ВідповістиВидалити
  46. Юлiя Северiна, перекладач

    ВідповістиВидалити