Сейчас нужно спасать архитектурно-историческую СРЕДУ старого города, которая создавалась не одним поколением херсонцев. Над сохранением этой среды, можно сказать, "души города" работали целые институты (как Херсонские так и Киевские). Вначале нужно правильно выполнить АРХИТЕКТУРУ! А в правильной архитектуре газоны обязательно будут! Вспомнилось выражение: Архитектура - застывшая музыка. Так вот, нужно сыграть легкий Херсонский джаз... (М.Вустянский, член диалоговой группы)

суботу, 24 квітня 2010 р.

"Національним паркам бути!" - пряма дія миколаївців

Кампанія «Національним паркам бути!» є громадською реакцією на рішення ХХХVІ сесії обласної ради в ході якого було направлено звернення до Президента України щодо фактичної ліквідації двох Національних парків «Білобережжя Святослава» і «Бугський гард». Але інтереси громадян враховано не було, оскільки громадськість визнала дані дії неправомірними та направлені на реалізацію власних інтересів певних депутатських кіл. Отже, ціллю кампанії є недопущення позитивної відповіді на звернення Миколаївської облради з боку Президента України
Переймаємо досвід?
Опубликовать

пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Публікації у місцевих ЗМІ, третій тиждень квітня

Газета "Вгору"
Кто прячет от херсонцев фонтан
Ни в управлении архитектуры, ни в управлении по благоустройству, ни в главном управлении по вопросам жизнедеятельности города никто не давал разрешений на строительство там чего-либо. 
Погуляй теперь у колонки
многие гости города предпочитали дожидаться поезда не в душном здании вокзала, а на свежем воздухе, в Привокзальном сквере. Но уже и тут – новая АЗС...


Газета "Гривна"
Мэр не подписал скандальный документ
Этот случай показателен тем, что на защиту законных интересов херсонцев, имеющих право знать, что происходит в горсовете, и даже присутствовать на заседании любой из профильных комиссий, единым фронтом выступили ведущие общест венные организации Херсона

Українські пам’ятки, оголошені ЮНЕСКО Всесвітньою культурною спадщиною, можуть втратити свій статус.

Українські пам’ятки, оголошені ЮНЕСКО Всесвітньою культурною спадщиною, можуть втратити свій статус. 
В України залишився ще рік, щоб усе виправити. Інакше «чорної мітки» нам не уникнути. Чим це загрожує? Україну перестануть вважати культурною державою, яка піклується про свою спадщину, шанує історію й зберігає пам’ятки минулого. У принципі, здобуття статусу об’єкта Всесвітньої культурної спадщини в меркантильному плані нічого не дає. Але цей статус не купиш. І це величезний плюс міжнародному, туристичному іміджу держави, що в нашій столиці перекопується бульдозерами й нівелюється барами, торговими центрами й казино, які приносять гроші обмеженому (і в культурному плані теж) колу людей.

джерело 


Опубликовать

середу, 21 квітня 2010 р.

На Суворова встановлять пам"ятник

Прийнято рішення про спорудження пам’ятника «Моїй першій вчительці» по вул. Суворова, біля будинку №6, на центральній алеї. Замовником розробки проектно-кошторисної документації та виконання робіт зі спорудження пам’ятника виступатиме управління капітального будівництва. Ескіз виготовляє творча майстерня Національної спілки художників України за моделлю скульптора Василя Тишкевича. Роботи із виготовлення та спорудження пам’ятника «Моїй першій вчительці» виконуватимуться за благодійні кошти та мають бути завершені до Дня міста.
МКП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Херсона» погоджено часткову реконструкцію огорожі кріпосного валу в районі вул. Перекопської з облаштуванням приміщення для вузла керування фонтаном.
Рішенням виконкому продовжено відкритий архітектурний конкурс на визначення кращої концептуальної пропозиції реконструкції Привокзальної площі та її благоустрою, провівши другий (закритий) етап конкурсу. У ньому братимуть участь лише ті кандидати, котрі вже взяли у ньому участь.
Інші рішення міськвиконкому від 20.04.10
Опубликовать

Вивчаємо досвід: мораторій на зміну призначення земельної ділянки

Передісторія
Рішення міської ради м. Суми від 14.04.10 Про введення мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок зелених зон у межах м. Суми

вівторок, 20 квітня 2010 р.

Первая реакция депутатов на обращение общественности (дубовая роща)

 на сайте Херсонская правда опубликована
первая реакция на данное обращение (ГД «Возрождение Херсона):

Артур Херувимов: "депутатская группа "Возрождение Херсона" голосовала против выделения земельного участка под строительство развлекательного центра. Почему? Потому что нельзя отдавать уникальную дубовую рощу под вырубку. Это раз. А также нельзя продавать 5 гектаров уникальной херсонской земли по цене трех комнатной квартиры. Это два. Мнение нашей организации остается неизменным: дубовую рощу нужно вернуть херсонской громаде".(читать дальше)
Опубликовать

Самочинно збудовані об’єкти мають бути демонтовані

За повідомленнм офіційного сайту Херсоньскої міської ради та її виконавчих органів
16 квітня виїзна комісія з виявлення та запобігання самочинному будівництву у сфері містобудування та архітектури на території м. Херсона працювала у Суворовському районі.
З виїздом на місце перевірено факт самовільного розміщення конструкцій дерев’яного помосту та навісів кафе по вул. 9 Січня та вул. Гагаріна, 34 на земельних ділянках, не відведених для цієї мети.
За словами головного архітектора міста, головуючого виїзного засідання Григорія Ходіна, управлінням містобудування та архітектури міської ради дозволи на розміщення вищезгаданих майданчиків не надавалися, тому підготовлено звернення до спецінспекції по контролю за станом благоустрою міста стосовно визначення власників цих конструкцій та проведення з ними відповідної роботи із демонтажу незаконно встановлених конструкцій

Опубликовать

Питання охорони та збереження об’єктів історико-архітектурної спадщини м. Херсона обговорювалися під час спільної наради

Питання охорони та збереження об’єктів історико-архітектурної спадщини м. Херсона обговорювалися під час спільної наради відповідних служб області й міста, яку провели перший заступник міського голови В’ячеслав Яременко, заступник міського голови Володимир Пепель та радник міського голови Олег Білоглазов з начальником управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Валентиною Мастеровою, головним архітектором міста, начальником управління містобудування та архітектури міської ради Григорієм Ходіним, представниками управління житлового господарства міської ради.
Жваве обговорення викликало перше ж питання – проведення інвентаризації пам’яток культурної спадщини, що знаходяться на території міста. Учасники наради досягли згоди щодо необхідності оновлення даних (останній раз така інвентаризація була проведена у 1990 році), розробки опорного історико-архітектурного плану. «За підсумками цієї роботи буде здійснено розробку та затвердження міської та обласної Програм збереження культурної спадщини, що передбачено Законом України «Про охорону культурної спадщини», - відмітив В.Пепель. – Враховуючи, що за чинним законодавством об'єкти культурної спадщини, які знаходяться на території України, охороняються державою, та здійснення заходів зі збереження, запобігання руйнуванню або заподіянню шкоди, захисту, реставрації, ремонту є завданням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, має бути передбачено співфінансування відповідних робіт з міського та обласного бюджетів».
За словами В.Яременка, відповідно до ст. 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», організація охорони, реставрації та використання пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, палацово-паркових, паркових і садибних комплексів належить до делегованих повноважень органів виконавчої влади, наданих органам місцевого самоврядування законом. «За законом, держава має фінансувати в повному обсязі здійснення органами місцевого самоврядування наданих законом повноважень органів виконавчої влади, - зазначив перший заступник міського голови. – Тому збереження пам’яток культурної спадщини Херсона, де проживає третина територіальної громади області, безумовно, потребує спільних дій органів місцевого самоврядування та органів державної влади».
Інвентаризація об’єктів культурної спадщини, за одностайними висновками учасників наради, дозволить визначити загальну кількість пам’яток історії, мистецтва, культури та архітектури, види та обсяги необхідних робіт по них, перелік об’єктів, що потребують термінових ремонтно-відновлювальних робіт, їх орієнтовну вартість.
Особливу увагу приділено проведенню інвентаризації пам’ятників архітектури міста. Згідно з чинним законодавством, усі власники пам'яток чи їхніх частин або уповноважені ними органи, незалежно від форм власності на ці пам'ятки, зобов’язані укладати охоронний договір з відповідним органом охорони культурної спадщини, згідно з ним утримувати пам’ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення. Тому виконавчими органами міської ради направлено лист до Бюро технічної інвентаризації щодо встановлення власників по кожній з пам’яток архітектури. Посприяти у цьому питанні погодилися представники управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації.
Ще одним спірним питанням стало визначення, хто саме - власники частин пам’ятки архітектури, уповноважені ними органи (і які можуть вважатися такими) або кожен з них має укладати охоронні договори і дбати про збереження автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби об’єкта.
В’ячеслав Яременко запропонував створити робочу групу з представників міської ради та облдержадміністрації, яка вивчить досвід діяльності органів місцевого самоврядування та органів державної влади з охорони культурної спадщини в інших містах, а також направити лист-звернення до Міністерства регіонального розвитку та будівництва України з викладенням усіх спірних питань, розглянутих під час наради, для отримання необхідних роз’яснень.

Управління громадських зв’язків
міської ради, 19.04.2010

джерело

Опубликовать

Конкурс на краще висвітлення спадщини України


В рамках проекту оголошується щорічний Конкурс на краще журналістське відтворення історико-культурної та духовної спадщини України. Спеціальне журі визначатиме переможців за галузевими напрямками: телерадіожурналістика, друковані ЗМІ, інформаційні агентства та Інтернет-видання, фотожурналістика.  
Лауреати Конкурсу ІІІ Міжнародного фестивалю "Парк Київська Русь", окрім грошової премії та цінних подарунків,  отримують статус "Дійсного члена медіа-клубу "Парк Київська Русь".  
Оголошення переможців відбудеться на Урочистому закритті ІІІ Міжнародного фестивалю "Парк Київська Русь" 17 жовтня 2010 року.
Додаткова інформація доступна на веб-сайті Центру культури та історії Київської Русі "Парк Київська Русь".

Опубликовать

понеділок, 19 квітня 2010 р.

18 квітня – Міжнародний день пам’яток та визначних місць

Цей День встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. Відзначається з 18 квітня 1984 року. 
Опубликовать

Навчальний візит до м. Суми

14 та 15 квітня члени діалогової групи С.Дяченко та А.Парфьонова здійснили навчальну поіздку  до колег з м. Суми.
Одночасно із херсонцями, у Сумах перебували й представники діалогової групи з Донецька.
Програма візиту була насиченою та цікавою.

Запис зустрічі з прес-секретарем міського голови м. Суми
dialog

icon for podpress  Standard Podcast: Hide Player | Play in Popup | Download

Деякі враження учасників

неділю, 18 квітня 2010 р.

"Відродження Херсона" про історичний Херсон

 газета "Відродження Херсона" №20 від 17 квітня

[Image]

«Ми вважаємо, що створення Національних парків сприятиме збереженню таких унікальних природних комплексів, як Кінбурнська коса та Бузький Гард, Оскільки вони є не тільки надбанням жителів Миколаївщини та громадян України, але й всього людства. Невипадково на захист наших Національних парків виступили представники 108 громадських організацій з різних країн»
Депутати аргументували свою позицію так: - Або ми, або донецькі i кияни. Крапка.
Опубликовать